lauantai 3. syyskuuta 2016

Leivontaa

Minäpä oon ehtiny tälle vuodelle jo kaivella joulukoristelaatikot esille! No, okei kävin niitä vaan läpi, että löytyiskö sieltäkin jotain vietävää kirpparille. Pari jotain vanhaa juttua veinkin myytäväksi. Ja nyt on laatikot taas visusti varastossa. Ei ihan vielä kuitenkaan ala tontut hyppimään hyllyille. 
 Tein tuossa viikolla superhelppoa leipää:

 Illalla sekoitetaan 
7,5 dl jauhoja (ite laitoin pari desiä ruisjauhoja ja loput vehnäjauhoja, alkuperäisessä ohjeessa oli 5dl täysjyvävehnäjauhoja ja 2,5dl vehmäjauhoja)
3/4 leivinjauhetta
vajaa 2 tl suolaa

ja lisätään 4 - 4,5 dl vettä

Taikina saa olla löysää.

Aamulla (12-18h päästä) laitetaan uuni lämpeämään 225 asteeseeen. Kun uuni on lämmin, sinne laitetaan uuninkestävä (pyöreä) vuoka/kattila (itse käytin kannellista pataa) puoleksi tunniksi. Sillä välin laitetaan leivonta-alustalle iso kasa jauhoja ja muotoillaan taikinasta leipä. Taikina vuokaan ja uuniin puoleksi tunniksi kansi/folio päällä. Sitten vielä 10-15 min ilman kantta. 
(alkuperäinen ohje löytyy täältä)
Jotenkin syksyllä haluaa tehdä uunijuttuja. Vielä kun sais lämmitettyä leivinuunia. Yhtenä päivänä yritettiin laittaa sinne tulta, mutta oli kova tuuli ja ei saatu uunia vetämään... Tai se aina syttyi, kunnes tuli tuulenpuuska ja savut pölähti sisälle ja luovutettiin sitten. 
 Suomalaiset omenatkin ovat saapuneet kauppoihin. Tehtiin pojan kanssa niistä piirakkaa. Kiireinen kotiäiti kun olen, ostin elämäni ensimmäistä kertaa valmiin piirakkataikinan! Eipä tuo niin kummonen ollut, että ehkä jatkan aiemmin hyväksi havaitsemallani linjalla, eli teen taikinat vastedes itse. Mutta taikinan päälle siis ladottiin omenasiivuja ja sen päälle hunajaa ja kanelia. 200 asteisessa uunissa sai olla puolisen tuntia. 

Olen ostanut lidlistä pitkin kesää joulusuklaata Niitä täytesuklaita, joita on 11 "patukkaa" yhdessä paketissa. Makuina on löytynyt piparkakku ja joku toinen, oisko ollut joku omenajuttu? No eilen ajattelin, että vähän joulustelen illasta ja ostan sitä suklaata, mutta eipä sitä nyt enää ollutkaan! Joulu lähestyy ja kaupasta loppuu joulusuklaat? Ehkä niistä alkoi jo päiväykset tulla vastaan, kun olivat tosiaan viime joululta varmaankin jääneet myymättä. No, nyt ei auta kun odotella niitä taas pari kuukautta, että tulevat uudestaan myyntiin :)

-tiina-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti