keskiviikko 27. marraskuuta 2013

suklaata!

Kaksi päivää niitä teki mieli. Tänään, välittämättä hevosen kokoisista lumihiutaleista jotka tuuli suoraan silmiin starttasin pyörän ja taistelin tieni kohti kauppaa. Lunta oli ainakin 5 cm tiellä, mutta perille pääsin ja takaisin kotiinkin. Ja nyt nautiskelen!

Oiskait tuo autokin ollut tallissa lämpimänä, mutta kuka nyt 1,5 km matkaa autolla taittaa? Ai että nämä maistuukin hyville, ihan joululle!

Suklaista keskiviikkoa kaikille!

-tiina-

maanantai 25. marraskuuta 2013

Joululahjoista

Nyt alkaa itse tehtävät joululahjat olevan jo hyvällä mallilla. Tänään saatiin hiottua puiset sisustuskirjaimet, enää maalaus, jonka saa mies hoitaa. Ja sitten tein suolataikinasta isohkon sydämen, joka on menossa äitille. Toiseen kokeilin painaa pitsiliinalla kuvioita, mutta en oikein ole nyt varma onko sileä kuitenkin parempi. En löytänyt oikein mieluista pitsikuviota. Mutta katsellaan kunhan nuo kuivaa ja maalaan ne, että kumman tulen laittamaan pakettiin. Viime vuonna tein samalla taikinalla kuusenkoristeita, jotka kuivatin uunissa, mutta nyt ajattelin kokeilla ihan huoneenlämmössä kuivattamista. Eipä tässä vielä niin hirveä hoppu ole.



Olen kuunnellut jo joka päivä novan jouluradiota, tuo ihanasti joulutunnelmaa. Nyt alkaa tuntua siltä niinkuin pienenä, ettei malttaisi oottaakkaan joulua! :)

-tiina-

sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Niityillä lunta, hiljaiset kadut...

Eilen meillä vietettiin vähän pikkujouluja  joihin leivoin kääretortun. Ihan perus

Kääretorttu

riko lasiin 4 kananmunaa
laita toiseen lasiin yhtä paljon sokeria kuin mitä munia oli
ja kolmanteen lasiin jauhoja yhtä paljon kuin munia oli
itse laitan aina puolet perunajauhoja ja puolet vehnäjauhoja, tällä kertaa laitoin vielä osan jauhoista kaakaojauheena (n. 2 rkl)
1 tl leivinjauhetta jauhojen sekaan

Vaahdota munat ja sokeri.
Lisää jauhoseos siivilän läpi, älä vatkaa enää paljon, kunhan niin että jauhot sekoittuvat muna-sokerivaahtoon.

Levitä pellille ja paista n 8 min 225 asteessa.

Laita leivinpaperi pöydälle, johon ripottelet sokeria ja kippaa pohja siihen. Itse irroitan leivinpaperin aina lämpimänä pohjasta, jotku taitaa jäähdyttää, en tiedä kummalla tavoin lähtee paremmin. Mutta tällä kertaa taikina lähti paperista tosi hyvin irti, jopa niin hyvin että lähti jo kesken kippaammisen irtoamaan ja taikinaan tulikin reikä. Mutta sen ansiosta kääretortusta tulikin vähän erilainen 


Anna pohjan jäähtyä ja täytä haluamallasi täytteellä. Itse vatkasin tällä kertaa kermaa ja siihen purkillinen valion tiramisu-rahkaa. Oli hyvää, ei niin makeaa.

Eilisen päivän ja yölläkin oli tullut lunta taas lisää. Nyt luonto on taas niin mahottoman kaunis! Aura-autokaan ei ole vielä meidän tielle ehtinyt, vaikka kello onkin jo puoli 1 päivällä. Kaikkialla on niin hiljaista ja pehmeää.


Ja lumitöitä piisaa! Onneksi meillä on melko pieni piha kuitenkin.
Ainiin, enää tasan kuukausi aattoon!

 -tiina-

tiistai 19. marraskuuta 2013

joululehti

Minä jo ajattelinkin, että ei kait se Kodin Kuvalehden joululiite voinut olla vain se esite ja eihän se ollutkaan, tänään postissa saapui tämä 
onneksi en ostanut kaupasta tätä. Eilen tuli kotivinkinkin joululehti postissa ja alkaa pikkuhiljaa tehdä mieli alkaa koristelemaan kotia jouluisaksi. Korttejakin on jo valmistunut, mutta punaiseen kuoreen niitä ei ole vielä ehtinyt, koska äiti aikoi minulta ostaa nuita nyt tekemiäni.


-tiina-

sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Joulun makuja mysliin

Tein itse mysliä (ohje löytyy täältä), mutta laitoin "täytteeksi" kuivattuja luumuja ja taateleita sekä rusinoita. Ja pähkinöitä. Joulun makuja siis, mutta mitenkään jouluiselle mysli ei kuitenkaan maistu, eli tätä voi huoletta syödä myös kesällä ;) Myslirasianikin on taas ajankohtainen

Ulkona tuuli tuivertaa, onneksi meillä ei ole ainakaan toistaiseksi katkonut sähköjä tai muuta. Lauhan kelin ansiosta puut ovat paljaat, mutta maassa lunta ja jäätä vielä on. Liukasta siis! Tänään olisi sittarissa jouluavajaiset, saapa nähdä lähteekö siellä käymään, jos tietäisin että siellä tarjottaisiin glögiä niin lähtisin varmasti,  hih. Onneksi sitä löytyy myös kotoa, kuten myös piparitaikinaa, nam!

-tiina-

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

askartelupöytä

Nyt se on vihdoinkin täällä:


Nyt voin rauhassa askarrella ja lopettaa silloin kuin siltä tuntuu tarvitsematta pakata kaikkea takaisin laatikkoon pois haitolta! Ompa mukavaa. Joulukortteihin olen leikellyt jo 3d -kuvia, mutta prismassa ei ollut tavallisia valkoisia A5-korttipohjia, niin pitää käydä hakemassa niitä vielä vaikka tiimarista. Neliökorttipohjia minulla olisi ollut, mutta viime vuonna ostin tuollaisen lehtiön missä on noita leikattavia kuvia ja ne on suunniteltu suorakaiteenmuotoisille pohjille. Vielähän tässä on kuukauden verran aikaa niitä askarrella ennen kuin pitää viimeistään viedä kortit postiin. Punainen kuori tuli meillekin perjantaina.

Linnut löysivät kuin löysivätkin meidän lintulaudalle, mutta niin löysi joku muukin

Joku saman lajin edustaja on varastanut meiltä jo myös kaksi talipalloa. No, saapahan edes joku talvivarastonsa täyteen...
Olen myös saanut haasteen Jouluinen hetki -blogista ja koska olen haasteen kerran jo ottanut vastaa niin vastailen tällä kertaa vain siinä olleisiin kysymyksiin :

1. Mitä joulupöytääsi perinteisesti kuuluu?
Kinkku, perunamuusi, kastike, italiansalaatti, porkkana-, lanttu-, maksa- ja perunalaatikko, tuore salaatti, graavilohi, mäti.. Puuttuukohan joku..?

2. Paras saamasi joululahja?
Yksi parhaista on ainakin pari vuotta sitten saatu satumetsä-kulho, sellainen iso. Saatiin miehen kanssa yhteisesti

3. Keiden kanssa viettäisit mieluiten joulun?
Perheen kanssa

4. Tämän vuoden jouluväri(t)?
Hmm, mennään ihan vanhoilla koristeilla että kultaa sieltä löytyy ja punaista ainakin. Apua tuli ihan muistikatkos minkä värisiä juttuja meillä on.

5. Paras joululeivonnainen/ruoka?
Ruokana sanon että laatikot ja leivonnaisena torttu

6. Voisitko viettää joulun yksin?
En kyllä haluaisi viettää

7. Milloin aloitat jouluvalmistelut?
Tänä vuonna olen aloittanut tässä marraskuun aikana. Lahjoja katselen ympäri vuoden, mutta ostan kyllä yleensä vasta syksyllä.

8. Teetkö itse joulukortit vai ostatko?
Itse teen

9. Teetkö itse joululahjat vai ostatko?
Jotain teen itse, mutta melko paljon ostan

10. Onko teillä oikea kuusi vai tekokuusi jouluna?
Oikea

11.Paljonko käytät rahaa joululahjoihin?
N. 200 euroa.

-tiina-

torstai 7. marraskuuta 2013

Paperitähdet

Aamulla oli pakko ottaa kuva aamusmoothiesta, kun juoma ja kuppi olivat saman värisiä

Eilen sain vihdoin ostettua itselleni paperitähden, josta olen haaveillut niin kauan kun olen omillani asunut. Ostinkin sitten samantien kaksi.

Niin kivasti valaisevat olkkaria. Eipä meillä paljon normaaleja valoja päällä enää varmaan pidetäkkään! Tilasin tänään itselleni ja miehelle yhden joululahjan, nimittäin äitiyspakkauksen :) Muille joululahjat on kyllä vielä vähän vaiheessa! Mutta vain kolme lahjaa on ihan kokonaan päättämättä, tosin henkilöille joille keksii varmaan melko helposti jotain kivaa.

-tiina-

lauantai 2. marraskuuta 2013

Haaste

Lasienkulin joulu -blogista minua nakattiin haasteella ja otan sen vastaan :)

Haasteen tarkoitus on etsiä blogeja, 
joilla on alle 200 lukijaa ja kasvattaa niiden lukijakuntaa:

1. Jokaisen haastetun tulee kertoa 11 asiaa itsestään
2. Jokaisen haastetun tulee vastata 11 kysymykseen, jotka haastajasi on valinnut
3. Haastetun pitää keksiä 11 uutta kysymystä haastetulleen
4. Haastetun tulee valita 11 bloggaajaa, joilla on alle 200 lukijaa
5. Kerro, kuka sinut on haastanut ja kenet sinä haastat
6. Eikä sitten haasteta samaa blogia takaisinpäin :)

Ja tässä 11 asiaa minusta:
1. olen 25 -vuotias
2. huomenna alkaa 23. viikko esikoisen odotusta
3. En ole tänä vuonna tehnyt vielä yhtään joulukorttia!
4. Olen ujo ihminen ja pidän mielelläni blogini tunnistamattomana
5. Olen onnistunut tappamaan kaikki kukkani, jopa kaktuksen (tosin siinä asialla oli koira ja toisella kertaa imuri)
6. Olen välillä vähän suurpiirteinen ihminen enkä tee kaikkea niin pikkutarkasti kuin ehkä olisi parempi lopputuloksen kannalta
7. Vaikka olen raskaana, minulla ei ole ollut mitään mielihaluja, oikeastaan toisinpäin. On pitänyt ihan muistuttaa itseä välillä syömisestä.
8. Olen kasvanut maaseudun rauhassa ja en näe mahdottomana, että kun ostan oman talon se on kaukana kaupungin hälinästä.
9. Tykkään talvesta uuteen vuoteen saakka ja sitten alankin jo odottamaan kesää
10. Olen pienenä harrastanut mahdottomasti kaikenlaista (lentopallo, ratsastus, lintujen bongaus, hiihto ym ym), mutta nyt en harrasta vakituisesti mitään.
11. (vihdoinkin viimeinen, näitä oli yllättävän vaikea keksiä!) En ole uskonnollinen ihminen ja olen miettinyt jo pitkään kirkosta eroamista. Joulun kirkollinen puoli ei kuitenkaan minua haittaa millään tavoin, se kuuluu siihen ja ei aiheuta minussa minkäänlaista vastareaktiota :)

Ja sitten vastauksia kysymyksiin:

1. mikä on mielestäsi paras vuodenaika?
Kyllä se mahtaa kuitenkin kesä olla. Vaikka huomaan odottavani jokaista vuodenaikaa, eli jokaisella on kyllä omat vahvuutensa ja on aivan mahtavaa että meillä on neljä erilaista aikaa vuodessa.

2. Mitä toivot joulupukilta?
Yleensä en toivo mitään, mutta tänä vuonna olen keksinyt kaikenlaista mikä minulta puuttuu:
esimerkiksi pieni radio keittiöön ja pikkuhaarukoita

3. Mitä mieltä olet siitä, että joulu tulee kauppoihin jo lokakuun alussa?
Minusta se on mukavaa. Olen kaupassa töissä ja minusta on ihanaa päästä hipeltelemään kaikkia jouluisia juttuja. Tiedän, että montaa muuta se ärsyttää, mutta taidan olla ihan oikeasti jouluihminen!

4. Teetkö itse joululahjoja?
Kyllä tee jotain.

5. Mikä on joulussa tärkeintä?
Se on melko tärkeää, kun tulee se oikea joulun tunnelma. Aina se ei kuitenkaan tule, mutta sillonkin on tärkeää kun perhe on koossa ja kaikilla on mukavaa.

6. Mikä on mielestäsi paras joululaulu?
Minulla ei kyllä ole yhtä parasta laulua... Mutta nämä perinteiset kuuluu jouluun ja sitten Janne Tulkin ja Suvi Teräsniskan joululevyjä on tullut viimejouluina kuunneltua ahkerasti

7. Pidätkö enemmän vaaleasta vai punaisesta glögistä? Vaiko sinisestä? ;)
Punainen on paras, mutta se vaniljainen vaalea glögikin oli hyvää

8. Oletko juonut jo tälle vuodelle glögiä?
Kyllä olen muutaman purkillisen

9. Onko sinulla jotain perinnettä joulupäivälle?
Eipä ole mitään mitä ois "pakko" tehdä silloin, mennään fiiliksen mukaan!

10. Porkkana- vai lanttulaatikko?
Lanttu

11. Kuuluuko maksalaatikko mielestäsi joulupöytään?
Ei tänävuonna, kun en saa sitä syödä ;) Muuten kyllä voin sitä syödä myös jouluna, tykkään hirveästi maksasta!



Sitten 11. minun keksimää kysymystä:
1. Oletko jo laittanut esille jotain jouluista?
2. Oletko viettänyt joskus jollain tapaa erilaista joulua? Millaista?
3. Teetkö paljon itse jouluruokia vai ostatko valmiina?
4. Oletko käynyt tapaninpäivänä rekiajelulla
5. Jos asut kodissa  jossa asuu myös muita, miten he suhtautuvat jouluhulluuteesi?
6. Joudutko olemaan jouluna töissä?
7. Lähetätkö joulukortteja? Jos niin paljonko?
8. Käytkö joulumyyjäisissä?
9. Vietätkö joulun kotona vai jossain muualla?
10. Mikä on joulusi lempiruoka?
11. Entä makea syötävä?

Ihan 11 blogia en löytänyt haastettavaksi, mutta tässä nyt muutama:

-tiina-

Marraskuun alku

Marraskuun ensimmäinen päivä, kello 05:15, näkymä ikkunasta :
Mukavaa, että sade tuli välillä lumena! Luntahan täällä on ollut koko ajan maassa jo ainaki pari viikkoa (?), mutta välillä on satanut vettä, niin että kaikki tiet ovat olleet tosi liukkaita.

Tänä aamuna, eli marraskuun toisena keittelin mannapuurot aamupalaksi enkä sytyttänyt yhtään valoja vain yhden kynttilän keittiönpöytään.


Eilen myös tuli se tilaamani kodin kuvalehti. Ja välissä oli joulu-liite, joka oli hieman kyllä toisenlainen kuin kuvittelin. Sehän oli vain tuote-esittelylehtinen. Mutta aamupala kului kyllä rattoisasti kuvia katsellessa.

Vein linnuille siemeniä ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Saa nähdä osaavatko ne tulla tänne meille, kun näin myöhään aloitan ruokinnan. Ainakin ne ovat käyneet koputtelemassa ikkunoihin. Näin myös viisi joutsenta lentämässä talomme päältä! Onko ne yleensä näin myöhään vielä näin pohjoisessa?

Mukavan talvista
Tänään meillä vietetään sitten pikkujouluja! Kaupasta tarttui mukaan porkkana- ja lanttulaatikot minulle ja miehelle peruna- ja maksalaatikot. Vähän kinkkua, italiansalaattia, tuoresalaattia ja jälkkäriksi torttuja. Eiköhän siinä ole kaikki mitä tarvitaan. Illalla jos kävis vielä katsomassa hautausmaan kynttilämerta!

Mukavaa pyhäinpäivää kaikille!

-tiina-